L'especialitat de Psicologia Clínica compleix 25 anys

Publicat el 27 de Novembre de 2023
L'especialitat de Psicologia Clínica compleix 25 anys

Augmentar les places PIR, actualitzar la denominació de la categoria a facultatius especialistes i crear noves àrees de l'especialitat són les necessitats immediates que identifica el col·lectiu professional per garantir les necessitats d'atenció ciutadana futures

Coincidint amb la commemoració dels 25 anys de creació de l'especialitat de Psicologia Clínica, el Col·legi Oficial de Psicologia de les Illes Balears (COPIB) va acollir el dilluns 20 de novembre la taula rodona "25 anys de l'especialitat en psicologia clínica, una mirada al futur". Organitzada pel Grup de Treball de Psicologia Clínica al SNS, la taula tenia l'objectiu de reflexionar sobre l'evolució que ha experimentat l'especialitat en les darreres dècades, analitzar la situació actual en què es troba i reflexionar sobre els principals reptes que es plantegen per garantir les necessitats d'atenció ciutadana futures.

Moderada per Neus Estelrich, Olga Vicente i Aina Sastre, psicòlogues clíniques i coordinadores del GT de Psicologia Clínica al SNS del Col·legi, la taula va comptar amb les intervencions excel·lents d'especialistes de l'àrea com Maria Acuñas, Margarita Rosselló Corró, Guillem Pericàs Colom i Maria Salort Arbona, que, a més de recordar l'inici i el desenvolupament de la professió a les Illes Balears, varen abordar qüestions importants com les funcions actuals dels/de les psicòlegs/ogues clínics/ques, la formació PIR i la necessitat de consolidar i desenvolupar noves àrees de l'especialitat, com la Psicologia Clínica Infantojuvenil i la Salut Mental Perinatal.

Tots ells varen coincidir que, si bé la Psicologia Clínica ha aconseguit assolir maduresa professional com a especialitat, tal com reflecteix el valor i l'acceptació que rep per part de la ciutadania i de la resta de professionals sanitaris, l'especialitat a les Illes s'enfronta ara a reptes importants per continuar creixent.

Precisament, a les intervencions de les/dels ponents convidats/des va seguir un interessant debat sobre la situació actual de la Psicologia Clínica a la comunitat autònoma, que va finalitzar amb el compromís del degà, Javier Torres, de donar suport a les peticions i necessitats del col·lectiu de Psicologia Clínica del COPIB i treballar per augmentar el nombre de places PIR a les Illes Balears. En aquest sentit, el col·lectiu de professionals estima que, com a mínim, el nombre de places PIR hauria d'augmentar de 6 a 12 places anuals per aconseguir la ràtio de 10/12 psicòlegs/ogues clínics/ques per cada 100.000 habitants, una ràtio que consideren podria garantir una assistència adequada a la població. A més, assenyala la conveniència de començar amb l'acreditació de noves places PIR en hospitals que encara no en disposen, com és el cas de Manacor, Menorca i Eivissa. Actualment, l'Ibsalut compta amb uns 85 psicòlegs/ogues clínics en actiu i 17 residents de Psicologia Clínica en formació.

Juntament amb el necessari augment de places PIR, una altra de les necessitats que identifica el col·lectiu és actualitzar la denominació de la categoria a facultatius especialistes de Psicologia Clínica per equiparar-se a la resta de CA i fidelitzar els professionals de la Psicologia Clínica perquè exerceixin a les Illes. Alhora, assenyalen la necessitat de crear una borsa de psicòlegs/ogues clínics i que es disposi un recompte adequat de professionals disponibles.

Finalment, de cara als pròxims anys, consideren fonamental desenvolupar el programa de Psicologia Clínica d'Atenció Primària; els programes d'interconsulta i enllaç com Salut Mental Perinatal o Neuropsicologia; i treballar en la creació de l'especialitat de Psicologia Clínica Infantojuvenil.