El COPIB participa en la reunió de la Divisió de Psicologia Educativa del COP

Publicat el 22 de Novembre de 2022
El COPIB participa en la reunió de la Divisió de Psicologia Educativa del COP

La vocal de Psicologia Educativa del COPIB, Marta Huertas, va assistir el mes d'octubre passat a la reunió de la Divisió de l'àrea, que va reunir representants dels COP de l'àmbit estatal a Santiago de Compostel·la.

Entre els temes més importants que es varen debatre durant la trobada, cal destacar els següents punts:

1. Inclusió de professionals de la psicologia en l'àmbit educatiu. Els representants de la divisió han mantingut reunions amb nombroses institucions i sindicats en l'àmbit estatal per a defensar la inclusió de professionals de la psicologia en l'àmbit educatiu. A l'espera de formalitzar una trobada amb el Ministeri d'Educació, es va animar a les comunitats autònomes a seguir la mateixa línia. En paral·lel, es continua treballant en la modificació del Reial decret d'accés a la funció pública docent per a la creació d'una especialitat de psicologia educativa.

2. Projecte PsiCE. El projecte que s'està desenvolupant en diferents comunitats autònomes, impulsat des de Psicofundación, del Consell General de la Psicologia d'Espanya, ha creat molta expectació nacional. Un dels seus principals objectius és justificar i il·lustrar que és possible i necessari incloure a professionals de la psicologia dins de l'àmbit educatiu i hi ha moltes expectatives sobre les conclusions que pugui llançar el programa respecte a validar i mostrar evidència científica sobre la necessitat de les intervencions psicològiques en els centres educatius a l'efecte de prevenir, detectar i reduir la prevalença d'aquestes dificultats i millorar l'ajust socioemocional i psicològic de l'alumnat.

3. Jornades Estatals de Psicologia Educativa. Se celebraran a Madrid, previsiblement al novembre.

4. Models d'orientació. S'està coordinant un registre per a saber com funciona i com s'organitza l'orientació en cada CA. L'objectiu és realitzar un estudi d'aquests models, la trajectòria que han tengut i com funcionen. En aquests moments, els diferents COP treballen en la recollida de dades, que han de ser facilitades per les diferents administracions.

5. Recursos de la divisió de Psicologia Educativa. En aquests moments, la divisió disposa d'un butlletí informatiu que les persones interessades poden rebre automàticament emplenant la sol·licitud en la pàgina del Consell per a ser membre de la Divisió de Psicologia Educativa.

La Divisió treballa també en la recollida de materials, guies, etcètera, amb la finalitat que el web de la Divisió de Psicologia Educativa es converteixi en una gran base de materials i recursos per a la consulta d'especialistes.

Respecte a l'aplicatiu que està en marxa, s'anima als/a les col·legiats/des a introduir dades de les seves intervencions.

6. Extensió del Màster de Formació del professorat. Els responsables de la divisió varen traslladar un document complet i actualitzat amb normativa per a justificar la proposta d'exempció del Màster de Formació del Professorat, a fi de continuar treballant en aquesta línia.

7. Informació europea de la psicologia educativa. Els representants de la Divisió varen informar que el mes de juny passat la psicòloga Yolanda Martínez va ser nomenada nova representant del COP en l’EFPA (European Federation of Psychologists Associations, efpa.eu, en l'àrea de Psicologia Educativa. Així mateix, es treballa per a sol·licitar l'acreditació d’EuroPsy especialitzada en Psicologia Educativa.

Finalment, la reunió va servir també per a compartir diferents accions realitzades pels COP en matèria de Psicologia Educativa: formació, micropíndoles (similars a seminaris monogràfics de dues hores oberts a altres professionals), participació en mitjans de comunicació, podcats… A nivell d'Administració, accions encaminades a defensar la idoneïtat del professional de la psicologia per a exercir les funcions del coordinador de benestar.