Palma serà seu els propers dies 25 i 26 de maig de la IV edició de les Jornades Nacionals d'Intervenció Psicològica en Emergències, Crisis i Catàstrofes. El Collegi Oficial de Psicologia de les Illes Balears (COPIB), sota l'auspici del Consell General de Psicologia d'Espanya, organitza l'esdeveniment de caràcter gratuït, que reunirà personalitats de referència en la matèria per analitzar i reflexionar al voltant dels 'Nous reptes i realitats de les emergències'. L'objectiu és construir un espai d'intercanvi i aprenentatge sobre coneixements, tècniques, recerques i experiències en l'atenció de víctimes i la cura dels professionals que intervenen en situacions crítiques, emergències i desastres.

La Fundació Centre Cultural Sa Nostra Caixa de Balears acollirà la trobada, dirigida a professionals de la psicologia, professionals de la salut, Tècnics d'Emergències, Cos de Bombers, Cossos de Seguretat i d'altres equips de primera resposta, així com docents, estudiants i tots aquells collectius professionals que participen o s'interessen en activitats relacionades amb la psicologia aplicada a la prevenció, resposta i recuperació en situacions crítiques, emergències i desastres.

El programa de les IV Jornades Nacionals d'Intervenció Psicològica en Emergències s'ha articulat en dues sessions on es realitzaran tallers, conferències, taules rodones, ponències i comunicacions impartides per professionals de referència, d'àmbit estatal i autonòmic. Entre d'altres, destaca la presència d'Elena Puertas, psicòloga de la Direcció General de Protecció Civil d'Espanya; de María Paz García-Vera, psicòloga i professora titular de la Universitad Complutense, i d'Eduardo Samper, cap de l'Àrea de Psicologia de l'Escola Militar de Sanitat (EMISAN) del Ministeri de Defensa. Les intervencions de tots ells, juntament amb les de la resta de ponents, serviran per tractar aspectes com les conseqüències del burned out en els professionals de les emergències, aprofundir en la motivació personal d'emergències i reflexionar sobre els nous horitzons de treball de la Psicologia d’Emergències, entre d’altres moltes qüestions.

Javier Torres, degà del COPIB, indica que a més a més de promoure l'intercanvi d'experiències interdisciplinàries entre tots els actors que intervenen en situacions crítiques, les IV Jornades persegueixen contribuir a "enfortir el desenvolupament de la psicologia de l'emergència aplicada a la prevenció, intervenció i recuperació de situacions com emergències, catàstrofes i desastres, i fomentar la conformació de xarxes entre els diferents actors que intervenen en aquest àmbit".

La presència de professionals de la psicologia ha estat àmpliament demandada en les emergències i catàstrofes succeïdes en els últims anys en el nostre país i en l'àmbit internacional. Actualment, la seva intervenció en situacions de crisi està orientada a mitigar o alleujar el sofriment psicològic de les persones afectades i a prevenir l'agreujament dels símptomes, desenvolupant accions que evitin la seva cronificació. El treball que realitzen en aquest tipus de situacions s'ha convertit en una peça clau en l'engranatge de la intervenció, pel que cal aprofundir des de la formació i especialització d'aquests professionals per millorar i optimitzar la resposta que doni cobertura als diferents sectors afectats.

Des de fa dues dècades, el COPIB treballa activament en la promoció i desenvolupament de la Psicologia de l'Emergència. El 1998 va constituir el Grup d'Intervenció en crisis i emergències, que va desenvolupar el seu àmbit d'actuació gràcies al primer conveni que es va signar amb la Direcció General d'Emergències de la Conselleria d'Interior del Govern de les Illes Balears. Va ser el primer grup d'intervenció immediata en crisi i emergències d'àmbit nacional, que avui es manté actiu com GIPEC IB 112.

La institució collegial afavoreix també des d'aquesta data la formació permanent de professionals de la psicologia, estudiants de Grau de Psicologia y primers intervinents (bombers, policies, entre d'altres) per un abordatge centrat en la prevenció i en la cura de la salut de les víctimes i dels intervinents.

L'organització d'aquestes IV Jornades Nacionals d'Intervenció Psicològica en Emergències, Crisi i Catàstrofes és el resultat del treball integrat del COPIB, Consell General de la Psicologia d'Espanya, Direcció General d'Emergències del Govern de les Illes Balears, Consell Insular i d'altres institucions que comparteixen des de fa anys experiències, coneixements i investigacions amb el propòsit d'encoratjar el creixement i la difusió d'aquesta branca emergent de la psicologia, enfocada en l'estudi i cura de les persones i grups exposats a situacions altament desestructurants, tant per la salut com per les relacions i els projectes de vida de qui experimenta o està en contacte permanent amb l’emergència i el desastre.