Vocalia d'Igualtat i Gènere. Document d'interès: "Guía didáctica ¿Piensas como hablas?" per a l'ús igualitari del llenguatge dirigida a tota la comunitat educativa

Publicat el 15 de Setembre de 2020

El llenguatge reflecteix la desigualtat amb la qual la societat ha tractat i continua tractant a dones i a homes. A través del llenguatge expressem estereotips de gènere, és a dir, creences sobre com han de ser i de comportar-se les dones i els homes.

En aquest context, el Instituto Andaluz de la Mujer (IAM) de la Junta d’Andalusia ha publicat la guía didáctica “¿Piensas como hablas?”, un document de treball dirigit tant a l'alumnat com al professorat de secundària, batxillerat i cicles formatius, en el qual es pretén donar respostes a una demanda de la societat actual, que necessita instruments per a poder dur a terme les mesures que fomenten la igualtat entre dones i homes.

Així, aquesta guia suposa ser una eina transversal que suggereix maneres de treballar amb el llenguatge en qualsevol de les matèries acadèmiques. Per a tal fi, estableix dos objectius: ensenyar a detectar els biaixos sexistes en el llenguatge quotidià (acudits, refranys, titulars en mitjans de comunicació…) i aprendre quins usos lingüístics són, a més de correctes, igualitaris.

A través d'aquest material i la seva posada en pràctica, el Instituto Andaluz de la Mujer espera poder contribuir en el propòsit de consolidar realment la igualtat en els centres educatius.

Podeu consultar el document en el següent enllaç:

http://www.infocoponline.es/pdf/Guia_Piensas_como_hablas_definitiva.pdf