Tres professionals del Grup d'Intervenció d'Emergències i Catàstrofes de Menorca participen en un nou simulacre a l'aeròdrom menorquí

Publicat el 19 de Juny de 2018

Tres professionals de la Psicologia d'Emergències de Menorca, que formen part del GIPEC-IB, varen participar el passat mes de maig en un nou simulacre d'atenció a familiars de víctimes d'accident aeri, duit a terme a l'aeròdrom menorquí. L'exercici tenia l'objectiu de provar la idoneïtat de la nova Sala Pregonda, localitzada en la planta de Facturació, com a Sala de Familiars, i assajar les accions de la comitiva consular, els professionals de la Psicologia i els Treballadors Socials.

Maite Ferrero, vocal de la Junta del COPIB i coordinadora del GIPEC IB a Menorca, explica que en aquest simulacre, “els familiars dels passatgers del vol Menorca-Anglaterra, accidentat durant el seu aterratge, es concentraven en l'aeroport a l'espera de notícies dels seus afins”. “La nostra missió –continua Ferrero- era oferir atenció a aquestes persones a la seva arribada a la terminal i realitzar un treball de contenció”. Resoldre la barrera idiomàtica era el major obstacle de l'exercici. “La majoria dels figurants era de nacionalitat anglesa i no parlava castellà, ni català. Els professionals amb domini de l'idioma han realitzat la intervenció en anglès, mentre que els que no tenien coneixements han comptat amb la col·laboració d'un intèrpret del consolat britànic”.

En finalitzar la pràctica tots i totes els/les intervinents, professionals de la Psicologia del GIPEC-IB, personal d'Aena, Guàrdia Civil Policia aeroportuària, Treballadores Socials, personal del Consolat i figurants varen valorar la nova sala destinada a l'acolliment de Familiars, destacant com a positiu la major capacitat, comoditat i funcionalitat d'aquest espai, encara que amb menor privadesa que l'anterior ubicació ja que és un espai únic i no hi ha sales annexes o properes per realitzar una intervenció més individual o privada si fos necessari. Com a opcions, es va proposar compartimentar amb paravents o panells alguns espais per a major privadesa.

La responsable del GIPEC Menorca, destaca que “una de les principals conclusions de l'exercici és que seria de gran utilitat reforçar la coordinació amb el Consolat britànic i establir contacte amb les Escoles d'Idiomes i/o residents britànics de Menorca que parlin de manera fluïda castellà o català per formar un grup voluntari amb disponibilitat per ser contactat en cas d'accident real, donat el gran nombre de residents anglesos a Menorca”, afirma.

Cal recordar que el treball que desenvolupen els psicòlegs i psicòlogues del GIPEC IB en situacions d'emergències, catàstrofes i crisis és essencial no només atenent als possibles damnificats, sinó també recolzant a la resta d'intervinents que acudeixen al rescat ciutadà quan es produeix un succés de gran impacte, que afecta a les emocions dels qui es veuen implicats en ella.