Resum de la Taula rodona: “VIH/ Sida avui i aquí”

Publicat el 16 de Desembre de 2011

El passat dia 1 de desembre, dia mundial de la Sida, es va realitzar a la nostra seu, la taula rodona “VIH/Sida a les Illes Balears”. El nostre objectiu va ser proposar una visió actual sobre com està el tema des dels diferents vessants: clínic, epidemiològic, psicològic i social.

 

Vàrem comptar amb quatre excepcionals ponents, els quals ens ajudaren a conformar aquesta visió:

Per part de la Conselleria de Salut, Família i Benestar Social, Margalida Ordinas, responsable del servei, va exposar una visió molt concreta i de forma senzilla, la situació epidemiològica actual i les línies i estratègies que duu endavant la Conselleria en el tema del VIH/Sida; el doctor Rafael Cantarero, metge de l’hospital comarcal d’Inca, va ajudar a situar-nos al perfil clínic de les persones afectades i els seus tractaments; així mateix, na Sonia Justo, psicòloga col·legiada, va aportar els pilars emocionals fonamentals en una persona afectada pel VIH  i les línies d’intervenció psicològica que des d’ALAS es van oferint; el sr. Antoni Darder, d’Escola de Sida, ens va aportar una interessant experiència a la presó de Palma, sobre la realització d’un taller de prevenció amb dones.

 

Com a resum de les idees aportades, recollim les següents:

 

·        La importància de la prova ràpida i d’un diagnòstic precoç, ja que es calcula que hi ha 35.000 persones a Espanya que desconeixen el seu estat serològic.

·        La necessitat d’una sensibilitat per part del camp sanitari per poder aturar l’epidèmia. Seria millor si hi hagués una estratègia en demanar la prova, dins el protocol normalitzat.

·        Treballar per pal·liar els repunts que es donen en la transmissió del virus en relacions sexuals d’homes amb homes.

·        La importància de l’adherència i constància terapèutica per un bon compliment dels tractaments.

·        Malgrat la nova realitat que vivim, respecte al VIH, no oblidar el gran impacte emocional de por i culpa que dóna el diagnòstic d’aquesta malaltia crònica.

·        L’estigmatització i la discriminació encara està arrelada a la nostra societat, inclús a l’àmbit sanitari, és necessari superar-la.

·        Es plantegen nous reptes: persones afectades més grans, oferir una major qualitat de vida, dret a una sexualitat sana...

·        Cercar recursos específics per a joves.

·        Treballar la prevenció també en població gran ja que s’estan donant nous diagnòstics en aquestes edats.

·        Importància de la coordinació entre hospital i associacions que també fan intervenció.

·        L’èxit del treball grupal com a teràpia entre iguals.

·        Experimentar noves formules terapèutiques com el projecte Es Baluard, suport terapèutic amb acompanyament artístic.

·        La importància del posicionament com a professionals i ciutadans.

·        Continuar desenvolupant noves experiències de tallers de prevenció, reals i amb experiències productives, com és la experiència d’Escola de Sida i el seu curt “Dulce precaución”.

 

 

La sessió va començar amb la visualització del curt guanyador “Consulta 16”, la qual va resultar il·lustrativa per explicar com reaccionam davant el coneixement del diagnòstic en una persona que acabam de conèixer.

 

Volem, també, donar les gràcies als qui vàreu assistir i participar i als qui vos interessa aquesta temàtica. Vos convidam a  continuar treballant per minvar l’estigmatització i discriminació de les persones afectades i contribuir a una bona prevenció.