Membres de la Junta del COPIB es reuneixen amb el responsable de l'Observatori del Joc Online, del Videojoc i d'Accions Derivades del Govern

Publicat el 4 de Febrer de 2020

La vicedegana del COPIB, María José Martínez, i el vocal de Psicologia de les Addiccions, José María Piñeiro, es varen reunir el passat 21 de gener amb el director general de Comerç del Govern de les Illes Balears i responsable de l'Observatori del Joc Online, del Videojoc i d'Addiccions Derivades (OJO), Miguel José Piñol. L'objectiu de la trobada era establir una primera presa de contacte després de la incorporació del Col·legi a l'Observatori, així com analitzar les línies d'actuació que es volen prioritzar des del nou organisme per a abordar les addiccions relacionades amb aquestes modalitats del jocs d'atzar i protegir als consumidors dels trastorns i comportaments addictius relacionats. La trobada celebrada a la seu del COPIB va servir també per a preparar la pròxima reunió de l'Observatori, que previsiblement es convocarà al febrer i en la qual el Col·legi hi participarà com a membre de ple dret.

El COPIB és el primer col·legi professional que s'incorpora al nou organisme dependent de la Direcció General de Comerç, de la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius de l'Executiu autonòmic i participarà assessorant i proposant accions que puguin afavorir la consecució dels seus objectius aportant els coneixements i l'experiència de la Psicologia en aquest camp.

El director general de Comerç va agrair als membres de la Junta de Govern l'interès i el compromís manifests del Col·legi en sol·licitar la seva incorporació a l'OJO per a col·laborar de manera activa en l'Observatori. En opinió de Piñol, les noves modalitats de joc d'atzar en auge manquen encara de recerques importants i d'un marc legal, que exigeixen comptar amb professionals de diferents àmbits per a estudiar i treballar amb rigor en mesures que permetin frenar els problemes aparellats d'addiccions que s'estan evidenciant.

Piñol va explicar que les principals línies de treball de l'Observatori, que comptarà amb el seu propi web (www.ojo.cat), són investigar, desenvolupar, publicar i distribuir informació referent a les noves modalitats de jocs d'atzar, jocs amb diners o similars, que puguin generar comportaments addictius, compulsius o patològics, així com també, sobre la seva prevenció, afectacions i tractaments. Per això, posarà en marxa campanyes informatives periòdiques i publicarà una memòria anual on es recollirà tota l'activitat realitzada per l'OJO durant cada exercici. Aquesta informació estarà dirigida, principalment, a administracions públiques reguladors del joc (Govern central, Govern de les Illes, ajuntaments, serveis d'inspecció, cossos de seguretat, així com altres administracions i professionals implicats, a més de l'opinió pública).

A més del COPIB, també formen part de l'Observatori la Direcció general de Salut Pública del Govern, la Universitat de les Illes Balears, l'Associació Juguesca i l'Observatori Balear de la Societat de la Informació (Fundació Bit). Així mateix, donen suport a l'Observatori representants de Projecte Home i del Pla d'Addiccions i Drogodependència de les Illes Balears (PADIB).