Les principals institucions de les Illes avalen la candidatura del COPIB per acollir les XI Jornades Estatals contra Violència de Gènere

Publicat el 9 de Octubre de 2018

Sota el títol ‘Dones en situacions d'especial vulnerabilitat: immigració, diversitat funcional, majors, prostitució i tracta, diversitat sexual , addiccions i salut mental’, la Junta de Govern del COPIB ha presentat la seva candidatura per organitzar les XI Jornades Estatals contra la Violència de Gènere en 2019. Ajuntament de Palma, Consell de Mallorca i Govern de les Illes Balears, a través de l’Institut Balear de la Dona i de l'Oficina de Defensa de Drets del Menor, entre altres entitats i associacions vinculades a aquesta àrea de treball, avalen ja la iniciativa de la institució col·legial perquè Palma es converteixi a la propera seu de la trobada promoguda pel Consell General de Psicologia d'Espanya.

Amb aquesta candidatura, el COPIB vol fer un pas més en el seu compromís amb la lluita contra la violència de gènere, la defensa de la igualtat i l’erradicació de l'estigma i la discriminació. L'objectiu és liderar un projecte transversal que involucri a tots els estaments implicats en l'abordatge de la violència de gènere i que estableixi les bases per impulsar accions específiques per erradicar la bretxa de discriminació i estigma que pateixen els col·lectius de dones més vulnerables i de manera general, per superar aquesta xacra social.

Cal recordar que la Junta de Govern realitza en aquests últims anys un important treball per a la consolidació definitiva de l'actuació del professional de la psicologia en l'àmbit de la Igualtat i la Violència de Gènere. Ho està fent col·laborant de manera activa en totes les iniciatives que es promouen en aquest camp, aconseguint que la nostra opinió i experiència professional sigui requerida a l'hora d'assessorar i elaborar protocols i plans; dissenyar i impartir formació; i proposar i validar indicadors, entre altres qüestions.

Prova d'això, són els convenis signats amb l’Institut Balear de la Dona, dependent de la Conselleria de Presidència del Govern de les Illes Balears, i la nostra participació com a entitat assessora en els treballs que impulsa l'Observatori d'Igualtat des de les diferents àrees d'intervenció que se li atribueixen a aquest organisme a partir del que disposa l'article 18 de la Llei 11/2016, d'Igualtat de Dones i Homes.

El Col·legi col·labora també en l'elaboració i coordinació del Pla Autonòmic contra el Tràfic de Dones i Nines amb finalitats d'explotació sexual que promou l'Executiu autonòmic. A més de participar en el desenvolupament del citat projecte i dels protocols que ho complementaran, el Col·legi treballa ja en aspectes concrets d'aplicació com és el Pla Formatiu, que preveu accions específiques per dotar de coneixements i eines psicològiques que puguin ajudar en l'atenció que ofereixen a les víctimes als professionals que les atenen en primera instància (Policia Nacional, Guàrdia Civil…).