La vocalia d'Igualtat i Gènere del COPIB organitza tres sessions clíniques per a abordar la intervenció psicològica en col·lectius específics de dones vulnerables

Publicat el 12 de Febrer de 2020

La vocalia d'Igualtat i Gènere del Col·legi Oficial de Psicologia de les Illes Balears (COPIB) ha programat per al mes de març un cicle monogràfic de tres sessions clíniques amb l'objectiu d'aprofundir en les claus de la intervenció psicològica en col·lectius específics de dones, adolescents i menors que viuen una situació d'especial vulnerabilitat per qüestions de gènere, violència masclista i addiccions. Raquel Herrezuelo, psicòloga social, agent d'igualtat i integrant de la vocalia d'Igualtat i Gènere, serà l'encarregada de dirigir les sessions, obertes i gratuïtes per a tots/es els/les col·legiats/des interessats/des, que es desenvoluparan els dies 5, 12 i 19 de març, a la seu del COPIB de Palma, de les 19.00 a les 20.30 hores.

Al llarg de les tres sessions que s'han programat, les persones assistents revisaran casos reals amb diferents diagnòstics i circumstàncies, on l'estigma i la perspectiva de gènere són factors determinants a l'hora d'avaluar, d'emetre un diagnòstic i de plantejar possibles estratègies d'abordatge.

En concret, la primera sessió programada centrarà l'anàlisi en la intervenció psicològica amb dones adultes i adolescents que pateixen diferents tipus d'addiccions i reflexionarà sobre com l'estigma social que pesa sobre elles condiciona en molts casos la intervenció. Amb posterioritat, el dia 12 març, la sessió ‘Perspectiva de gènere i addicció en dones menors i adolescents’, aprofundirà en aspectes rellevants per a l'avaluació i l'abordatge amb dones menors i adolescents des de la perspectiva de gènere, mentre que la sessió que tancarà el cicle el 19 de març, posarà el focus en la intervenció amb dones que a més de sofrir discriminació per gènere, sofreixen violència masclista i són addictes.

Amb el cicle de sessions clíniques, la vocalia d'Igualtat i Gènere vol enriquir el programa de cursos relacionats amb la matèria, recollits en el Pla de Formació de 2020 del COPIB.

La Junta de Govern del COPIB promou les sessions clíniques com a fórmula complementària a la formació amb l'objectiu de promoure la participació activa col·legial i afavorir la cohesió del col·lectiu en un espai que es concep com una plataforma d'intercanvi d'experiències per a l'estudi, l'aprenentatge i la reflexió.

Dirigides a psicòlegs/ogues en actiu i a futurs professionals, aquesta fórmula de formació contínua es concep com un espai d'intercanvi d'opinió professional, que permet als assistents nodrir-se i enriquir-se de l'experiència en la pràctica clínica dels docents i dels propis participants, compartir coneixements i afavorir l'anàlisi i el debat. Es tracta, en definitiva, de facilitar l'aprenentatge per a oferir una intervenció adequada davant diferents problemàtiques i grups d'edat i de proporcionar pautes que permetin al mateix temps millorar el desenvolupament de l'exercici de la nostra professió. Amb aquesta finalitat, les sessions clíniques seran pràctiques i participatives establint-se un torn de preguntes i de discussió al final de cada exposició.

Els/les col·legiats/des interessats/des a assistir a les diferents convocatòries només han d'inscriure's prèviament, confirmant la seva assistència al servei de secretaria del COPIB.

Ponent: Raquel Herrezuelo, psicòloga social (B-02765), agent d'igualtat i integrant de la vocalia d'Igualtat i Gènere desenvolupa actualment el seu treball professional en serveis de formació, prevenció, sensibilització i atenció en addiccions i gènere tant en l'àmbit públic, com en organitzacions sense ànim de lucre.