El debat sobre ‘Municipalisme davant el sistema prostitucional’ organitzat pel COPIB evidència els grans problemes d'una realitat invisibilitzada

Publicat el 19 de Setembre de 2019

La taula de debat ‘el Municipalisme davant el sistema prostitucional global: una estratègia per a la intervenció social’, organitzada per la Junta de Govern del COPIB el passat 12 de setembre, va servir per a evidenciar els grans problemes d'aquesta realitat invisibilitzada i la necessitat d'obrir nous espais i fòrums de reflexió que permetin estudiar propostes que millorin l'atenció i la intervenció professional amb aquest col·lectiu de dones especialment vulnerables.

Així ho van manifestar les persones que varen participar a l'acte, que va tenir un bon acolliment i que va comptar entre el públic assistent amb representants d'entitats, i del món de la política i de les institucions amb competències en la matèria, així com membres de la Junta del COPIB i ciutadania en general. Entre d’altres, varen ser-hi presents: la directora insular d'Igualtat del Consell de Mallorca, Rosa Cursach, i la seva antecessora en el càrrec, Nina Parrón; i les responsables de la Coordinació de Sida i Sexualitat de la Direcció General de Salut Pública i Participació de la Conselleria de Salut i Consum, Antònia Maria Tomás Vidal i Margalida Ordinas Vaquer.

Ana María Madrid, sotssecretària i vocal de Psicologia d'Igualtat i Gènere del Col·legi, va ser l'encarregada de moderar el debat, que va arrencar amb la intervenció del psicòleg Aligi Molina. L'exregidor de Joventut, Igualtat i Drets Cívics de l’Ajuntament de Palma va presentar les conclusions de l'estudi de fi del Màster de Polítiques d'Igualtat de la UIB, que va servir per a traçar un diagnòstic clar de la situació a la ciutat de Palma i exposar mesures concretes per a abordar la prostitució des de diferents àmbits.

En el seu torn de paraula, Valentina Milà, professora de la Facultat de Dret de la UIB, va contextualitzar el marc legal en el qual es mou Espanya (molt endarrerit respecte a altres països d'Europa i del Món) i va abordar de manera pròxima qüestions legals relacionades amb la temàtica i que cal tenir en consideració a l'hora de plantejar polítiques actives d'ajuda a aquest col·lectiu. Milà va remarcar que el fet que existeixin moltes diferències en sentències en casos de víctimes de tràfic, denota una falta de conscienciació, sensibilització i formació important del personal de Justícia en aquesta matèria.

Inma Mas, voluntària i membre de la Junta directiva de Metges del Món Balears, va fer un repàs de les accions més importants que la seva organització duu a terme en aquest àmbit i va animar al col·lectiu de professionals de la Psicologia a sumar-se al voluntariat de l'entitat per a poder treballar i continuar desenvolupant projectes vinculats a l'atenció en prostitució.

Xisca Muñoz-Ramos, psicòloga i treballadora de Casal Petit, va compartir amb les persones assistents dos dels molts casos que atén en l'associació -salvaguardant les dades personals-, i va exposar les principals dificultats amb les quals es troba a l'hora d'intervenir psicològicament amb dones en situació de prostitució o víctimes de tràfic, on l'autoestima es troba molt baixa i tenint en compte fins i tot que a vegades és la pròpia família de la dona qui l'està obligant a prostituir-se.

Com a conclusions més destacades del debat, els participants varen coincidir que l'Estat ha d'invertir i destinar més recursos a l'atenció d'aquestes dones, però a més ha de desenvolupar un marc normatiu que ompli el buit legal que existeix a Espanya sobre la matèria, ja que actualment són les comunitats autònomes, mitjançant plans com el de Balears, els quals tracten de donar una resposta a aquesta problemàtica sense una base legal de referència.

Així mateix, tots varen coincidir que no es pot crimininalitzar a la dona prostituta o traficada, que té dret a l'assistència legal i psicològica. Precisament, en relació a l'assistència psicològica es va destacar que existeixen moltes mancances ja que a penes existeixen recursos gratuïts als quals puguin accedir.

Finalment, també es va destacar que el treball que fan les entitats només serveix per a contactar amb la prostitució visible, però no arriba i deixa desprotegides a moltíssimes dones que no estan al carrer, que s'ofereixen a través d'apps de prostitució, etcètera. Les dues entitats representades (Casal Petit i Metges del Món) varen assenyalar les grans dificultats que existeixen per a arribar al col·lectiu de dones prostituïdes asiàtiques.