El COPIB s'uneix a altres 14 entitats per a frenar l'auge de les sales de joc i protegir als menors dels possibles riscs de salut derivats

Publicat el 17 de Desembre de 2019

El COPIB és una de les quinze entitats que s'han unit per a expressar la seva preocupació i total rebuig davant la proliferació de cases d'apostes a Balears i la constant i agressiva publicitat del joc online que afavoreixen l'entrada en el món de les apostes a edats cada més primerenques.

El degà, Javier Torres, i responsables de les entitats que han subscrit un manifest varen comparèixer davant els mitjans dijous passat, 12 de desembre, per a explicar el seu posicionament i alertar del fàcil accés que tenen els menors per a introduir-se en el món de les apostes i dels jocs d'atzar, així com dels riscs i dels problemes de salut derivats de la seva addicció. El consum d'alcohol i de drogues està criminalitzat per la societat, però “l'addicció al joc és la nova epidèmia del segle XXI i hem de coordinar-nos i adoptar mesures legals i de prevenció per a protegir als joves”, varen assegurar.

A les Illes Balears existeixen avui dia 170 locals de joc, un 70% més que en 2018, i la majoria d'ells situats en barriades de Mallorca amb rendes baixes. A aquestes sales cal afegir les 4.2016 màquines escurabutxaques que existeixen repartides en centenars de bars, i l'agressiva publicitat, recolzada per rostres de personatges públics, que anima a entrar en el món de les aposta online “normalitzant aquestes pràctiques com una activitat d'oci amb baix risc”, varen explicar.

Els signants varen mostrar el seu malestar per la facilitat amb què s'autoritza l'obertura d'aquests negocis i la falta de control per a evitar que els menors puguin entrar-hi malgrat la prohibició, i varen apostar per unificar les competències en matèria de joc i revisar la normativa que permet que l'obertura d'aquests salons pròxims a espais freqüentats per menors o adolescents i que únicament els exigeix guardar una distància de 100 metres d'un centre educatiu. “Un veritable insult”, segons Miquel Àngel Guerrero, president de Fapa Mallorca.

La psicòloga Antònia Miralles, de l'Associació Juguesca, va verificar que el número de ludòpates ha crescut en els 3 últims anys i va destacar que el més preocupant és que en les seves històries s'ha descobert que molts d'aquests apostadors són menors, l'addicció al joc dels quals va en augment fins a arribar a l'edat adulta. De fet, el 30% dels addictes de Balears reconeix que es varen enganxar a una edat primerenca edat. Un fet que s'agreuja, tal com va matisar Antoni Parets, psicòleg del programa que Projecte Home desenvolupa per a atendre persones que sofreixen aquesta addicció al joc online, ja que han comprovat com “moltes vegades aquesta obsessió pel joc va unida a altres addiccions, com per exemple l'alcohol”.

A més del COPIB, subscriuen el manifest FAPA Mallorca, promotora del document, Unicef Balears, associació Juguesca, l’Institut Europeu d'Estudis de Prevenció (Irefrea), l’Oficina Balear de la Infància i la Adolescència, la Oficina Defensora de la Ciutadania de Palma, Projecte Home Balears, Associació Balear de Salut Mental, el Collegi de Treball Social, el Collegi de Metges, el Collegi d'Educadores i Educadors Socials de Balears, el Collegi de Pedagogia i Psicopedagogia, la Federació d’Associacions de Veïnats de Palma, l’IRIE de la UIB i la Oficina d'Universitat Saludable.