El COPIB i l'Empresa Funerària Municipal de Palma activen un telèfon de suport psicològic al dol per a totes les persones de la CAIB que requereixin acompanyament durant la crisi del coronavirus SARS-CoV-2

Publicat el 7 de Abril de 2020

Davant la situació de l'Estat d'alarma sanitària en la qual ens trobam a conseqüència del Coronavirus SARS-CoV-2, el Col·legi Oficial de Psicologia de les Illes Balears (COPIB), que agrupa 1.762 professionals de la psicologia de la comunitat autònoma, vol, amb la més sincera vocació de servei, aportar ajuda, proximitat, serenitat i escolta a totes aquelles persones que ho puguin necessitar, des del coneixement científic i l'experiència professional. Amb aquest objectiu, el Col·legi, en col·laboració amb l'Empresa Funerària Municipal de Palma (EMF), ha activat un telèfon gratuït de suport psicològic al dol per a totes les persones de la CAIB que requereixin assessorament i acompanyament durant l'Estat d'alarma pel SARS-CoV-2. Professionals de la Psicologia amb competències per a l'atenció en el dol realitzen guàrdies i estan disponibles diàriament al telèfon 619 74 75 07 des de les 9.00 h fins a les 19.00 h.

El servei que ja està operatiu complementa l'atenció psicològica presencial que s'ofereix des de dijous passat al tanatori per a assessorar i acompanyar en el dol a la ciutadania que el precisi en una situació excepcional com la que s'està vivint. L'horari d'atenció presencial al Camp Sant és de dilluns a divendres, de les 9.00 a les 19.00 hores, i el dissabte, de 9.00 a 14.00 hores.

La situació d'especial dificultat que afronta la nostra Comunitat Autònoma i tot l'Estat, fonamenta que l'organització professional del COPIB, en coordinació amb les institucions en l'àmbit de les seves competències, en aquest cas l’EFM, pugui adoptar mesures que afavoreixin el bé comú de la ciutadania davant un problema col·lectiu. En aquest sentit, la institució col·legial considera fonamental donar suport i assessorament psicològic a la població que pugui reduir les possibles seqüeles psicològiques i generar el màxim benestar de les persones que travessen una situació de dol, del seu entorn i del conjunt de la població.

Afrontar la pèrdua d'un ésser estimat en una situació d'especial vulnerabilitat psicològica com la que ens trobam i que limita l'expressió dels sentiments i de les emocions (tristesa, descoratjament, angoixa, temor, incertesa, ràbia i fins i tot culpa…) és un factor agreujant que, en alguns casos, pot afavorir la cronificació d'una gestió negativa del procés natural del dol, ja que s'han restringit els ritus funeraris (vetllatori, enterrament, durada de les exèquies, nombre de persones presents…) i no tota la família i reunits poden acomiadar al difunt.

Aquesta situació nova i totalment desconeguda i inhabitual pot provocar en algunes persones un impacte psicològic amb absència de respostes adequades per a afrontar-la i més si es viu en solitud.

L'objectiu dels serveis que s'han posat en marxa és ajudar que les persones realitzin un procés de comiat de la persona estimada que eviti un “dol complicat”. És a dir, que desenvolupi símptomes psicològics amb una durada i intensitat molt major de l'habitual.

La forma com gestionam les emocions es pot convertir en un problema afegit i és fonamental que les persones ho visquin amb tranquil·litat, acompanyament i sensació de protecció.

Junta de Govern del COPIB