El COPIB i l'Empresa Funerària Municipal de Palma activen un servei gratuït presencial d'atenció psicològica en el tanatori de palma per a assessorar i recolzar en el dol a les persones que el precisin durant la crisi del coronavirus SARS-CoV-2

Publicat el 31 de Març de 2020

Davant la situació de l'Estat d'alarma sanitària en la qual ens trobam a conseqüència del Coronavirus SARS-CoV-2, el Col·legi Oficial de Psicologia de les Illes Balears (COPIB), que agrupa 1.762 professionals de la psicologia de la comunitat autònoma, vol, amb la més sincera vocació de servei, aportar ajuda, proximitat, serenitat i escolta a totes aquelles persones que ho puguin necessitar, des del coneixement científic i l'experiència professional. Amb aquest objectiu, el Col·legi, en col·laboració amb l'Empresa Funerària Municipal de Palma (EFM), ha activat un servei gratuït presencial d'atenció psicològica en el tanatori per a assessorar i recolzar en el dol a les persones que el precisin durant l'Estat d'alarma.

La situació d'especial dificultat que afronta la nostra Comunitat Autònoma i tot l'Estat, fonamenta que l'organització professional del COPIB, en coordinació amb les institucions en l'àmbit de les seves competències, en aquest cas l’EFM, pugui adoptar mesures que afavoreixin el bé comú de la ciutadania davant un problema col·lectiu. En aquest sentit, la institució col·legial considera fonamental donar suport i assessorament psicològic a la població que pugui reduir les possibles seqüeles psicològiques i generar el màxim benestar de les persones que travessen una situació de dol, del seu entorn i del conjunt de la població.

Des del dijous 26 de març, professionals de la Psicologia amb competències per a la intervenció en dol realitzen guàrdies en el Tanatori de Palma, per a assessorar i acompanyar en el dol a les persones que el precisin en una situació excepcional com la que s'està vivint. L'horari d'atenció és de dilluns a divendres, de les 9.00 a les 19.00 hores, i el dissabte, de 9.00 a 14.00 hores.

Afrontar la pèrdua d'un ésser estimat en una situació d'especial vulnerabilitat psicològica com la que ens trobam i que limita l'expressió dels sentiments i de les emocions (tristesa, descoratjament, angoixa, temor, incertesa, ràbia i fins i tot culpa…) és un factor agreujant que, en alguns casos, pot afavorir la cronificació d'una gestió negativa del procés natural del dol, ja que s'han restringit els ritus funeraris (vetllatori, enterrament, durada de les exèquies, nombre de persones presents…) i no tota la família i reunits poden acomiadar al difunt.

Aquesta situació nova i totalment desconeguda i inhabitual pot provocar en algunes persones un impacte psicològic amb absència de respostes adequades per a afrontar-la i més si es viu en solitud.

L'objectiu d'aquest servei és ajudar que les persones realitzin un procés de comiat de la persona estimada que eviti un “dol complicat”. És a dir, que desenvolupi símptomes psicològics amb una durada i intensitat molt major de l'habitual.

La forma com gestionam les emocions es pot convertir en un problema afegit i és fonamental que les persones ho visquin amb tranquil·litat, acompanyament i sensació de protecció.

Junta de Govern del COPIB