El COPIB engega l'Observatori de Psicologia per a l'estudi de la crisi social

Publicat el 27 de Juny de 2013

L’evolució de la crisi ha arribat a un estat delicat per a la salut pública, segons alerta la pròpia Organització Mundial de la Salut (OMS). La recessió econòmica ha provocat una reacció en cadena: al mateix temps que està creixent la desocupació, fallen les xarxes de protecció social, es redueixen els estalvis, els fons de pensions i disminueix la despesa en salut, augmenta l'ansietat en la població i les malalties mentals.

 

La crisi està afectant a la salut mental dels ciutadans de la nostra Comunitat Autònoma i això s'està fent cada vegada més evident, ressentint-se l'estat de benestar social.

 

La crisi ja ha deixat en la nostra Comunitat Autònoma a centenars de persones a l’atur -a d'altres amb l'amenaça de perdre els seus llocs de treball-, de veure's en un procés de desnonament, de demanar ajuda econòmica, entre d’altres situacions molt complicades i límits.

Aquest actual estat econòmic està produint en un elevat nombre de persones, símptomes de malestar psíquic i social i dificultats en la resolució dels problemes que es presenten dia rere dia, generant un grau de desesperança i inseguretat cada vegada major en no veure sortida a la situació, la qual cosa provoca l’impossibilitat de poder pagar-se l'ajuda d'un professional de la psicologia per mitigar aquesta simptomatologia que presenta.

Estam convençuts que aquest projecte de crear un OBSERVATORI DE PSICOLOGIA PER A L’ESTUDI DE LA CRISI SOCIAL podrà ajudar a fer conèixer les necessitats urgents per a actuar en benefici dels afectats.

L'Observatori s'organitzarà com a grup d'observació per a l'anàlisi de dades relatives a estudis i articles sobre psicologia de la crisi. La finalitat del mateix és oferir informació i recomanacions que puguin ser d'interès als col·legiats i a les institucions públiques i privades, a fi d'ajudar a realitzar millors programes d'atenció psicològica a les persones afectades per la crisi.

 

Estarà format per psicòlegs/ogues col·legiats/des de les Balears, amb formació en diferents disciplines i experiència en el treball de camp o anàlisi i recerca psicosocial així com a estudiants de psicologia que vulguin col·laborar en aquest camp.

 

Aquest Observatori –que es presentarà als mitjans de comunicació i Institucions el proper mes de setembre –estarà liderat per la psicòloga Lola Pujadas i comptarà amb la figura d'assessor en la persona de Jaume Garau, psicòleg social i expresident del COPIB.