EL COPIB defensa la necessitat de major inversió en salut mental per a posar en marxa el Protocol d'Atenció a la Prevenció de la Conducta Suïcida a Balears

Publicat el 7 de Maig de 2019

La vocal de Psicologia Clínica, Mariona Fuster, i la coordinadora del Grup de Treball de recerca, Prevenció i Assistència a la Conducta Suïcida del COPIB, Adelina Sastre, varen assistir en representació del Col·legi a la reunió de seguiment de l'Observatori del Suïcidi celebrada el passat 15 d'abril. La trobada convocada per Nicole Haber, responsable de l'organisme dependent del Govern de les Illes Balears, tenia l'objectiu de posar en comú les diferents propostes elevades pels membres del grup en relació a la posada en funcionament del Protocol d'Atenció a la Prevenció de la Conducta Suïcida en la comunitat autònoma.

Durant la trobada, totes les persones assistents varen coincidir a assenyalar les limitacions que existeixen per a abordar un tema tan complex i posar el protocol en marxa, després de constatar falta de recursos humans i d'instal·lacions hospitalàries i dels serveis d'urgències poc adequades.

Sobre aquest tema, el COPIB ve defensant la necessitat d'una major inversió no només per a posar en marxa aquest protocol sinó totes les accions previstes en el Pla de Salut Mental de les Illes Balears perquè les bones idees no quedin en paper mullat. Si bé destaquen que les reunions entre col·lectius professionals són summament importants per a coordinar esforços i gestionar de manera més eficient els escassos recursos dels quals es disposen, des del Col·legi assenyalen que l'Administració ha de posar mitjans i recursos per a pal·liar la falta d'inversió històrica que existeix en salut mental.

La reunió va servir també per a analitzar les trobades mantingudes amb altres sectors (Educació, Protecció de Menors, Gent Gran…) a fi de marcar les noves accions a seguir d'acord als objectius que s'ha marcat l'Observatori.

Finalment, es va celebrar la Mesa dedicada a Serveis informàtics IbSalut. En concret, l'equip d'informàtics va explicar la possibilitat de crear un sistema per a facilitar la recollida de dades de forma homogènia i àgil per a les temptatives autolítiques.

A més de les representants del COPIB, a la reunió varen assistir també responsables de l'àrea de Projectes de la Subdirecció de Tecnologia i Sistemes d'Informació (OTIC) i els Caps de Servei d'Informàtica de cada gerència implicada (HUSE, HSLL, HCIN, HMAN, HCM, HMO, AP I 061).