El COPIB, entitat col·laboradora en l'organització del I Curs de Salut Mental Perinatal de les Illes Balears

Publicat el 4 de Febrer de 2020

El Col·legi Oficial de Psicologia de les Illes Balears (COPIB) és entitat col·laboradora en l'organització del I Curs de Salut Mental Perinatal de la Comunitat Autònoma, que se celebrarà el pròxim 26 de febrer, a l'Hospital Universitari de Son Espases. La jornada, que es desenvoluparà a la sala d'actes, planta +2, mòdul L, del centre hospitalari de Palma, comptarà per a l'ocasió amb dos ponents de referència en matèria de salut mental perinatal: la doctora Lluïsa Garcia-Esteve, psiquiatra i directora de la Unitat de Salut Mental Perinatal del Clínic de Barcelona, i la doctora Alba Roca Lecumberri, psiquiatra perinatal coordinadora de l'Hospital de Dia Mare-bebè del centre hospitalari, una estructura pionera a Espanya per a acollir durant tres mesos a dones que acaben de ser mares i sofreixen un problema de salut mental, recent o antic, susceptible d'alterar la seva evolució personal i el vincle que estableixen amb el nin.

Tal com està demostrat, el procés de l'embaràs i, sobretot, el moment del part són circumstàncies amb una potència emocional imprevisible, capaces d'alterar transitòriament l'equilibri psíquic de les dones més vulnerables, especialment si prèviament sofrien un problema de salut mental. De fet, les estadístiques indiquen que un 4% de les gestants que sofreixen esquizofrènia, psicosi o trastorn bipolar, l'embaràs i el moment del naixement del seu fill són situacions considerades de risc psíquic, que haurien de ser ateses de manera pròxima i personalitzada. En altres casos, el trastorn mental debuta durant l'embaràs o el postpart.

Encara que cada vegada existeix més sensibilitat respecte a aquest tema, la veritat és que la cura de la salut mental perinatal a Espanya dista molt encara dels serveis que s'ofereixen en països com França i Anglaterra. La celebració d'aquestes jornades pretén evidenciar la importància d'abordar aquesta problemàtica, a vegades silenciada per l'estigma, i conscienciar a l'Administració, professionals i ciutadania de la necessitat de procurar els mitjans oportuns que permetin oferir una assistència adequada a les mares de risc i als seus bebès per a prevenir malalties mentals i les seves conseqüències en el neurodesenvolupament dels menors.

Amb aquest objectiu, les doctores Esteve i Lecumberri desenvoluparan un programa, que s'ha estructurat en quatre blocs. Una conferència marc sobre salut, gènere i salut mental perinatal inaugurarà la jornada, abordant qüestions com la perspectiva de gènere en la salut i en la salut mental perinatal; mites i evidències científiques disponibles relatives a la matèria i epidemiologia i conseqüències dels trastorns mentals perinatals.

El segon i el tercer bloc centraran la seva atenció en la detecció i avaluació dels trastorns mentals perinatals i en bones pràctiques en l'atenció a la salut mental que poden desenvolupar-se en l'etapa perinatal.

Una taula rodona sobre l'organització dels serveis en salut mental perinatal servirà per a clausurar la jornada amb les intervencions, entre d’altres, de les doctores Esteve i Lecumberri, de la directora de l’IBSMIA, Isabel Flórez, i del coordinador autonòmic de Salut Mental de les Illes Balears, Oriol Lafau.

Les persones interessades a assistir al curs poden inscriure's ja amb l'usuari “u”, si és personal de la Caib, en el Portal de Serveis al Personal (intranet.caib.es). La resta de professionals hauran de formalitzar la inscripció a hse.formacio1@ssib.es