El blog del GIPEC IB es consolida com a base d'informació i recursos de referència de la Psicologia d'Emergències a les Illes Balears

Publicat el 12 de Abril de 2019

Al novembre de 2013, el Grup d'Intervenció Psicològica en Emergències i Catàstrofes (GIPEC IB) del COPIB va posar en funcionament un blog per a concretar i materialitzar els objectius de la Comissió de l'Àrea de Psicologia d'Emergències. Des d'aquest any, la pàgina administrada pel vocal de la Junta de Govern del Collegi i membre del GIPEC IB, Joan Antoni Sancho, s'ha consolidat amb més de 8.326 visites i 170 publicacions en l'últim any, com una important base d'informació sobre qüestions relacionades amb la matèria, disponible per a la seva consulta.

D'aquesta forma, el treball de recopilació que s'ha duit a terme en aquests anys ha contribuït a la creació d'una guia de recursos de la comunitat per a derivar i atendre les necessitats de les persones afectades per una situació de crisi i emergència, útil per als membres del GIPEC i, de manera general, per a tots els organismes oficials amb competències en l'àrea de les emergències. Així mateix, el blog s'ha convertit en un punt de consulta obligat per a conèixer les últimes novetats sobre recerques, bibliografia, estudis, projectes i recursos que s'han publicat en l'àrea de les emergències des de la data en la qual va ser inaugurat.

 
Memòria 2018

A data de 31 de desembre de 2018, el blog del GIPEC IB tenia publicades 725 entrades i diverses i abundants informacions distribuïdes en 23 pàgines sobre àrees temàtiques relacionades amb accidents de trànsit, comunicació de males notícies, dol en general i també dol infantojuvenil-escolar, emergències i catàstrofes, terrorisme, suïcidis, violència de gènere i persones desaparegudes, entre d’altres.

En 2018, els documents, recursos, àrees i notícies que varen registrar majors entrades varen ser: ‘El Triage psicológico ¿una herramienta para el psicólogo de emergencias?’ (609 visites); informacions relacionades amb l’oferta formativa del COPIB (202 visites), notícies vinculades a Grups d'Emergència (141), ‘Guía para comunicar a los familiares la muerte repentina en emergencia’ (129), ‘Comunicar malas noticias a niños: la muerte de un ser querido’ (121), ‘Un psicólogo dice que los intervinientes en emergencias son las víctimas ocultas de la tragedia’ (106) i ‘Comportamiento humano antes, durante y después de las emergencias’ (102).

Els mesos d'octubre i novembre de 2018 varen ser els que varen registrar un major nombre de visites, coincidint amb l'emergència viscuda a Sant Llorenç i el Llevant de Mallorca. El menor índex de visites per contra es va donar durant el primer trimestre. Quant a l'origen d'aquestes consultes, el gruix procedeix de diferents punts de geografia espanyola, seguit dels EUA, Mèxic, Hong Kong, Colòmbia, Perú, Argentina, Xile, Veneçuela i Equador.

Totes les persones interessades poden accedir al blog a través del web del COPIB (www.copib.es) o directament a través de l'enllaç: https://psicologosemergenciasbaleares.wordpress.com/