Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi: El grup de professionals de la Psicologia d'Emergències del COPIB ha atès 127 casos relacionats amb suïcidis a les Illes en menys de dos anys

Publicat el 10 de Setembre de 2019

El Grup d'Intervenció d'Emergències, Crisis i Catàstrofes (GIPEC IB) del Col·legi Oficial de Psicologia de les Illes Balears (COPIB) ha estat activat en 127 ocasions pel Servei d'Emergències de les Illes Balears 112 per a atendre casos relacionats amb suïcidis en la comunitat autònoma, en el període 2018-2019. Del total d'intervencions realitzades, 63 varen ser suïcidis consumats (16 dones i 47 homes) i 66 temptatives (27 dones i 36 homes). Per illes, Mallorca concentra el major nombre d'activacions del servei per aquest motiu amb 101 intervencions, seguit d'Eivissa, 18; Menorca, 7 i Formentera, 1.

El COPIB fa públiques aquestes dades coincidint dimarts 10 de setembre amb la commemoració del Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi, que amb el lema “Jo també som vulnerable” pretén visibilitzar i conscienciar a la població sobre la dimensió i els riscs d'aquest greu problema de salut pública.

Segons les últimes dades publicades per l'INE i registrats per l'Observatori del Suïcidi balear, el suïcidi és la primera causa de mort no natural en les comunitat autònoma, amb 103 casos en 2017, i això queda reflectit en l'índex d'activació del servei que ofereix el Col·legi, a través d'un conveni de col·laboració amb la Direcció General d'Emergències de la Conselleria d'Administracions Públiques i Modernització del Govern de les Illes Balears.

Una anàlisi detallada dels casos en els quals el GIPEC IB ha estat activat en aquests anys revela que la taxa de suïcidi és més elevada en els homes que en les dones (83 i 44 casos respectivament). Així mateix, destaca el fet que la consumació de la ideació suïcida també és tres vegades superior en la població masculina, mentre que en la població femenina el nombre de temptatives supera al de suïcidis consumats (27 temptatives enfront de 16 suïcidis consumats).

Respecte a la franja d'edat amb major incidència suïcidis, el 71% de les intervencions realitzades (91 casos) estaven relacionades amb grups d'edats compresos entre els 18 i els 50 anys.

Encara que tradicionalment les majors taxes de suïcidi s'han registrat entre els homes d'edat avançada, des del COPIB recorden que les taxes entre adolescents i joves han experimentat un augment alarmant en els últims temps, tal com confirmen les intervencions realitzades pel GIPEC (49 de les activacions estaven relacionades amb gent gran i joves de fins a 30 anys). En aquests casos, el desig de morir sorgeix com a resposta a una crisi vital, sense necessitat que existeixi un problema de salut mental de base contràriament al que es pot pensar. “Tots som vulnerables, perquè com a éssers humans tots som sensibles al patiment psicològic”, destaquen.

Davant aquestes xifres, els professionals de la Psicologia de les Illes defensen la necessitat de col·laborar i coordinar els recursos que existeixen per a afavorir el desenvolupament de polítiques orientades a la prevenció de la conducta suïcida en col·lectius vulnerables, apostant per una major formació dels professionals de la salut en la detecció, maneig inicial de les persones amb risc suïcida i la seva derivació als serveis especialitzats. Així mateix, insisteix en la necessitat de millorar la intervenció en l'àmbit sanitari, dotant de professionals de la psicologia al servei d'atenció primària perquè puguin atendre les necessitats immediates de les persones que puguin acudir cercant ajuda a aquest nivell, i sobretot treballar en la sensibilització ciutadana, per a erradicar tabús i destruir falsos mites que existeixen entorn al suïcidi.

Des del COPIB s’insisteix que darrere de cada persona amb idees suïcides es troba un dolor psicològic profund que el duu a pensar que llevar-se la vida és l'únic recurs que li queda. “El silenci, ocultar el suïcidi, contribueix al fet que persisteixi l'estigma i impedeix que les persones que pateixen directament o indirectament les seves conseqüències verbalitzin els seus sentiments i puguin rebre l'atenció adequada”.

Finalment, es recorda el treball fonamental dels professionals de la Psicologia d'Emergències tant en el moment en què es produeix una temptativa o es consumeixi un suïcidi, com en la postintervenció, realitzant un seguiment de les persones que han intentat llevar-se la vida i en el pitjor dels casos, el dels familiars que han perdut a un ser estimat per aquest motiu. “Darrere de cada individu que se suïcida queda un extens entorn de familiars i amics el dol dels quals es veu aguditzat per les característiques que duu aquesta mort, on la culpa, l'estigma i la incomprensió de l'entorn fa més difícil el procés. Els afins requereixen una atenció i una escolta activa especial per a poder afrontar aquest dolor, treballant el perdó”, es conclou.

GIPEC IB

Coordinat per la vocal d'Emergències del COPIB, Antònia Ramis, actualment el GIPEC IB 112 està integrat per un total de 43 psicòlegs/ogues voluntaris/àries: 22 professionals treballen a Mallorca, 10 a Menorca, 8 a Eivissa, i 3 a Formentera.

Els casos d'emergències en els quals va ser requerida la intervenció específica dels professionals de la psicologia no han deixat d'augmentar des que el Grup d'Intervenció Psicològica en emergències i catàstrofes de les Illes Balears, GIPEC-IB 112, va començar a treballar en 1998 en l'assessorament i gestió de les emergències extraordinàries i quotidianes en l'àmbit de la comunitat autònoma, oferint el suport i l'acompanyament psicològics necessaris per a afavorir el restabliment de les persones afectades. Juntament amb el suïcidi, les incidències relacionades amb accidents, morts sobtades d'adults, joves i menors i homicidis són les causes més significatives que precisen del servei professional de suport psicològic.