Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi: El COPIB reclama mesures protectores per a afavorir la detecció precoç i l'atenció psicològica professional de les persones vulnerables en risc de suïcidi a Balears

Publicat el 10 de Setembre de 2020

Coincidint avui dijous 10 de setembre amb el Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi, el Col·legi Oficial de Psicologia de les Illes Balears (COPIB) reclama a les administracions competents mesures protectores que permetin la detecció precoç i l'atenció psicològica professional de les persones vulnerables en risc de conducta autolítica, per a frenar l'avanç de casos relacionats amb el suïcidi en la comunitat autònoma.

Només en el període comprès entre l'1 de gener i el 31 d'agost de 2020, el Grup d'Intervenció Psicològica d'Emergències, Crisis i Catàstrofes (GIPEC IB) ha estat activat en prop de mig centenar d'ocasions (48) pel Servei d'Emergències de les Illes Balears 112 per a atendre casos relacionats amb suïcidis en la comunitat autònoma en l'últim any. Del total d'intervencions realitzades, 21 varen ser suïcidis consumats (6 dones i 15 homes) i 27 temptatives (8 dones i 19 homes). Per illes, Mallorca concentra el major nombre d'activacions del servei per aquest motiu amb 40 intervencions, seguit d'Eivissa, 5; i Menorca, 3. Formentera és l'única illa que no registra cap activació relacionada. A aquestes dades han de sumar-se altres 37 peticions d'auxili que varen ser ateses pel servei d'atenció a la ciutadania durant el confinament motivat per la pandèmia del SARS-CoV-2.

La Junta de Govern del COPIB estima que la xifra real de suïcidis en la comunitat, en grau de temptativa i consumats, podria duplicar aquestes dades, que només recullen el nombre d'activacions dels psicòlegs de l’112 mostrant la punta de l'iceberg d'un problema molt més greu per a la salut pública. A més, preocupa especialment la major incidència de conductes d'ideació suïcida que es detecta en la població jove.

Una anàlisi detallada dels casos atesos pels professionals de la Psicologia del GIPEC IB revela que la conducta suïcida (ideació, temptativa i consumat) pràcticament duplica la seva incidència en els homes (65,38% d'activacions) que en les dones (34,61%). Respecte als suïcidis que es consumen, la taxa és lleugerament superior en els homes (50%) que en les dones (43%). En el cas de la població femenina les temptatives de suïcidi dupliquen a les que es registren en el cas dels homes (14%, enfront del 6%) La prevalença de casos d'ideació en tots dos grups és similar, 43% en el cas de les dones, enfront del 44% en el cas dels homes.

En la població masculina, la major incidència de suïcidi, el 73,3% de les intervencions realitzades, estaven relacionades amb homes d'edats compreses entre els 18 i els 50 anys. En el cas de les dones, el major impacte s'eleva fins a la franja d'edat d'entre 50 i 60 anys (38,46%) dels casos, mentre que en els grups d'edat més joves (menors de 18 anys) predominen els casos d'ideació suïcida.

Malgrat que els majors índexs de suïcidi consumat es donen entre els homes d'edat adulta, des del Col·legi indiquen que les taxes entre adolescents i joves han experimentat un augment important en els últims temps, tal com es desprèn de les últimes dades publicades per la fundació ANAR, que alertava d'un augment del 9% d'intents de suïcidi en aquest grup de població només durant el confinament. En aquests casos, el desig de morir sorgeix com a resposta a una crisi vital, sense necessitat que existeixi un problema de salut mental de base contràriament a allò que es pot pensar. “Tots som vulnerables, perquè com a éssers humans tots som sensibles al patiment psicològic”, destaquen, i en el cas dels joves, les xarxes socials i aquesta dictadura de la felicitat a la qual estam sotmesos constantment, pot afectar-los més perquè pot generar més frustració i malestar en no aconseguir superar la tristesa i el sofriment”.

REFORÇAR ELS DISPOSITIUS ASSISTENCIALS

Des del COPIB consideren urgent reforçar tots els dispositius assistencials amb la contractació de més psicòlegs clínics, especialment en les Unitats d’Atenció i Prevenció del Suïcidi que s'han posat en marxa als hospitals de les Illes, en les pròpies Unitats de Salut Mental (USM), on la baixa ràtio de psicòlegs impedeix fer un treball assistencial de qualitat, i trastorns mentals que poden revestir gravetat s'atenen cada mes i mig, i en els equips d'urgència de tots els centres hospitalaris. “Ens consta que des que es va declarar la pandèmia del SARS-CoV-2, en les urgències ha augmentat el nombre de persones ateses per ideació suïcida o temptativa de suïcidi. Actualment, són valorades per psiquiatria, i la intervenció sol ser pautar medicació i derivar a les Unitats d'Atenció i Prevenció del Suïcidi o a les USM de referència. El psicòleg clínic està especialitzat en el maneig de crisi, i la seva intervenció en aquest nivell podria ajudar en la contenció i a la ventilació emocional, afavorint una gestió més adaptativa i funcional d'aquests episodis”, expliquen. Així mateix, incideixen en la necessitat d'incorporar serveis d'atenció psicològica en l'Atenció Primària com a mesura preventiva i detecció precoç de les persones més vulnerables i amb el risc de conducta autolítica.

Finalment, recorden que el suïcidi es pot prevenir i que és un treball que competeix a tota la ciutadania. “Conscienciar a la població i parlar obertament sobre el suïcidi continua sent necessari, perquè encara existeixen molts tabús que impedeixen que sapiguem com actuar enfront d'una persona que està travessant un moment d'angoixa vital i que necessita expressar allò que sent. És important que aprenguem a empatitzar amb el seu dolor, amb el seu patiment, perquè aquestes persones puguin verbalitzar els seus sentiments i puguin rebre l'atenció adequada”, conclouen.